Как правилно да съхраняваме гумите?

Техническа информация и тясно свързани с Хонда ЦРХ.
Нов отговор
Аватар
iak
Администратор
Мнения: 484
Рег. на: 30 Авг 2011
Кара: скоро рекс
Фейсбук: твоят фейсбук профил?
От: Варна
Обратна връзка:

Как правилно да съхраняваме гумите?

Мнение от iak »

Изображение

Отдавна отмина периода за смяна на летните гуми със зимни, но какво да правим с летните. Малко водачи се замислят, но неправилното съхранение на гумите без значение зимни или летни, може да Ви докара немалко проблеми както технически така и финансови. Автомобилната гума е конструирана да издържа голямо налягане и натоварване, но при определени условия и при правилен монтаж на джантата, постоянно поддържане на оптимално работно наляга и ред други конструктивни и технически параметри. Но когато се демонтират и трябва да се съхраняват те могат много бързо да изгубят качествата си или да изгубят износоустойчивостта си поради неправилно съхранение.

Първото и основно правило което трябва да се спазва е да не се съхраняват на място където ще са подложени на постоянно или редовно замърсяване с течни горива, масла или подобни агресивни реагенти. Каучука губи еластичността си и се нацепва. Високата и постоянна влага също не е за препоръчване. Един полезен съвет – по време на демонтажа на гумите маркирайте ги, коя къде е била – предна лява, предна дясна и т.н. Също така съхранявайте гумите на закрито и прохладно място, слънцето също не е полезно за гумата. И тук идва ред да уточним че има разлика в начина на съхранение от това гумите с джанти ли са или без джанти. Ако гумите се съхраняват с джантите може да се закачат да висят вертикално или да се подредят хоризонтално една на друга. Ако са без джанти не трябва да се окачват или слагат хоризонтално една върху друга, а се държат вертикално, но трябва поне един път в месец да се завъртат, това се прави за да се минимизира верятноста от евентуално изкривяване в зоната в която натиска е най-голям.

Това са основните правила при съхранението на автомобилните гуми, спазването им Ви гарантира безпроблемното ползване на зимните и летните Ви гуми за повече от един сезон.
Honda CR-X сектата на България - http://crxbg.com

Купувам часовник / Продавам часовник - http://okazion24.com

Да притежаваш ЦРХ е неповторимо, но и скъпо удоволствие...
Нов отговор